• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/7

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

7 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin är en saga om tre kvinnor som bor i en liten stad. De är goda vänner med farbror Blå och brukar ta hand om två barn som heter Petter och Lotta.
Sigtuna är Sveriges äldsta och fortfarande levande stad. Den grundades år 980. Sigtuna var nära att dö ut på grund av många bränder, men lyckligtvis blev det inte så.
Sigtuna Rådhus är norra Europas minsta rådhus. Huset invigdes 1744. Dagen innan drabbades Sigtuna av en svår brand, men man lyckades rädda det nybyggda rådhuset från elden.
Sigtuna Stadshotell är ett femstjärnigt hotell som invigdes 1909. Här har många kända personer bott eller ätit middag, t.ex. president Bhutto, flera svenska kungar och en amerikansk president.
Gröna Ladan är en biograf. Den byggdes 1926 och här kan du sitta i sköna fåtöljer med mycket plats för benen. Det är billigare att se en film här än i Stockholm.
Tant Bruns kaffestuga är ett av Sveriges äldsta caféer, troligen från år 1670. När man renoverade stugan 1968 - 1969 hittade man en gammal plånbok på toaletten. Ägaren, som var en ung flicka när hon tappade den, blev mycket glad och överraskad över att få den tillbaka.
Olof Skötkonung var den kung som lät göra de första mynten i Sverige, tror man. De tillverkades i Sigtuna från år 995.