• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/19

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

19 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Gjør kort rede for ulike definisjoner av hva en organisasjon er
En organisasjon er "et sosialt system som er bevisst konstruert for å løse spesielle oppgaver og realisere bestemte mål" (Jacobsern og Thorsvik)
En noe videre definisjon får vi hos Grimsø. En organisasjon er "en integrasjon av menneskelige, økonomiske og teknologiske ressurser som innefor visse rammer arbeider mot et felles mål."
Richard Daft forklarer organisasjon som en "soial entitet, som er målrettet, og utformet som strukturerte og koordinerte aktivitetssystemer knyttet opp mot ytre omgivelser."
Hva menes med at organisasjoner kan sammenliknes med maskiner, biologiske organismer og hjerner?
Disse metaforene gir oss en måte å forstå organisasjoner på, og viser oss også historisk utvikling. Det finnes flere metaforer

Det at vi har ulike metaforer (maskiner, åpent system, hjermemeatforen osv) viser oss at vi har organisasjoner som er ulike og har ulike formål.
Hva menes med maskinmetaforen i organisasjonsteori?
Det gir et bilde av at de kan utformes og håndteres som om de er maskiner, med synlige strukturer, nivåer og rutiner, f eks. byråkratier, med klar horisontal arbeidsdeling og mange regler. Denne metaforen / organisasjonsformen fungerer best i beskyttede, stabile organiasjoner.
Gjør rede for begrepene organisasjonsstruktur og organisasjonsdesign
Organisasjonsstruktur er organisasjonens anatomi, byggesteneiner som beskriver hvordan organisasjonen er bygd opp, formelle konfigurasjoner med hensyn til allokering av oppgaver, ansvar, autoritet innen organisasjonen, organisasjonens skjellet.
Organisasjonsstrukturer fremstilles ofte gjennom organisasjonskart og diagrammer.

Organisasjonsdesign er organisasjonens fysiologi, hvordan de ulike organene eller byggestenene fungerer hver for seg og sammen for å oppfylle organisasjonens behov. Formålet er å få de ulike delene av organisasjonen til å fungere best mulig sammen.
Gjør rede for struktur- og kontekstdimensjoner ved organisasjonsstrukturer
Strukturelle dimensjoner beskriver organisasjonens indre egenskaper (organene), mens kontekstdimensjonene omhanlder den mer helhetlige sammenhengen for den aktuelle organisasjonen.
Strukturelle dimensjoner beskriver organisasjonens indre egenskaper (organene - formalisering, arbeidsdeling, autoritetshierarki, sentralisering), mens kontekstdimensjonene omhandler den mer helhetlige sammenhengen for den aktuelle organisasjonen (størrelse, teknologi, eksternt miljø, strategiog mål, organisasjonskultur)
Hva er hovedtrekkene i Taylors vitenskapelige teori?
Man fremskaffet systematiske kunnskaper om de forskjellige arbeidsoppgavene, f eks gjennom tids- og bevegelsesstudier.
To prinsipper var fremtredende: problemløsning og rasjonelle forenklinger av arbeidet, og motivasjon til til innsats gjennom stykkprisbetaling (akkord)
En Taylor-organisasjon har vanligvis tykke manualer og bruksnavsininger.
Gjør rede for Webers byråkratimodell
Regler og autorisasjonshierarki skulle etablere en klar mekanisme for kontroll og forutsigbarhet. Hierarkiet har enveiskommunikasjon, som forutsetter stabile omgivelser.
Gjør rede for Fayols administrative modell for ledelse
Henri Fayols prinsipper var å utvikle relativt universelle ledelsesprinsipper: planlegging, organisering, ledelse, koordinering og kontroll.
Fayol mente at en underordnet skulle motta ordre fra bare en leder.
Hva var hensikten med Hawtorne-studiene, og hva fant man?
Hensikten var å finne de beste måtene å fremme effektiveten ved å bruke Taylors prinsipper om nitide, kontrollerte undersøkelser.
Resultatene var forvirrende. Uansett hva man "la til" eller "trakk fra" så økte produktiviteten. Taylors og Webers teorier kunne ikke forklare dette, og man måtte lete etter andre forklaringer.
Hawthorne-forskerne forklarte økningen i produktivitet med spykologiske forhold spilte inn (annerkjennelse, tettere kontakt med lederen og følelse av å ha mer kontroll over egen arbeidssituasjon).
Det satte individets spykologi på dagsordenen, og har spilt en viktig rolle i utviklingen av organisasjonspsykologien.
Hva har human relations-bevegelsen bidradd med i utviklingen av organisasjonsdesign?
Human raltions-bevegelsen satte de sosiale og menneskelige aspektene ved organisasjoners virksomhet på agendaen.
Gjør rede for McGregors teori X og teori Y. Hvordan skiller de seg fra de klassiske organisasjonsteoriene?
Teori X forutsetter at individet ikke ønsker å arbeide, men vil bare arbeide for lønn og andre goder. Det kreves overvåking og kontroll.
Teori Y forutsetter at individet ønsker å jobbe fordi jobben dekker sosiale behov og gir anerkjennelse, og individet har evne til å styre seg selv og ta ansvar.
Hva er forskjellen på klassisk og nyklassisk organisasjonsteori?
I de klassiske organisasjonsteoriene fokuserte man på enkeltindividet som arbeidsenhet. I nyklassisk organisasjonsteori skiftet fokus til sosialpsykologiske prosesser i arbeidet med organisasjons- og ledelseutvikling. De nyklassiske teoriene legger midre vekt på autoritet.
Hva går kontigensteoriene og ressursavhengighetsteoriene ut på?
Kontigensteoriene går ut på at man ikke kan behandle alle organisajsoner likt. Det finnes ikke en beste måte å organisere på. Man må ta hensyn til situasjonenen i og omkring organisasjonen.

Ressursavhengighetsteorien går ut på at organisasjonen ikke kan fungere alene, men må ha forbindelseslinjer til andre organisasjoner. Derfor må organisasjonen tilfredstille eksterne kravstillere effektivt.
Gjør rede for Mintzbergs rammemodell
Mintzberg skisserer fem idealtyper av organisasjoner med utgangspunkt i fem grunnkomponenter:
- Enkel struktur, som består av toppledelse og en operativ kjerne
- Maskinbyråkrati, Webers hierariske struktur og streng arbeidsdeling
- Det profesjonelle bråkratiet, medarbeiderne har høy kompetanse som styrer seg selv
- Divisjonalisert organisasjonsform, arbeidsorganisering der ulike avdelinger styres som uavhengige systemer
- Adhocratisk organisasjonsstruktur, struktur som endrer seg hurtig, og der ekspertene driver organisasjonen, lite formalisering
Hva er forskjellen på funksjonsbasert og markedsbasert struktur?
Funksjonsbasert: Alle like oppgaver samles i en avdeling (selgere i en salgsavdeling)

Markedsbasert: Alle oppgavene for et produkt samles i samme avdeling eller forretningsenhet, produktbasert struktur. Denne strukturen tilpasser seg endringer i omgivelse raskere sidenhver forretningsenhet er selvstyrt og har alle funksjoner som kreves.
Hva er en matrisestruktur?
Organisasjonen benytter to autoritetslinjer og kobler sammen funksjonsbasert og markedsbasert inndeling i to dimensjoner.
Denne organisasjonsformen velges ofte når det kreves både teknisk høy kompetanse og raske omstillinger med hensyn til produktet
Hva menes med prosjektorganisering?
Prosjektstrukturen bli rsatt i verk når ledelsen bestemmer seg for å fokusere på spesifikke prosjektmål som er tidsbegrenset og krever tverrfaglig kompetanse og ressurser for å nå målet.
Gjør rede for hovedlinjene i utviklingen av organisasjonsformer. Hva er likt, og hva har endret seg?
Det er en tendens til å forlate de vertikale strukturene og økt vekt på horisontale strukturer med større sannsynlighet for å lykkes med team og selvledelse.
Det er dog fortsatt en del spor etter de gamle hierarkiske oppbygningene.
Finnes det én beste utforming av organisasjoner?
Nei