• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/10

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

10 Cards in this Set

  • Front
  • Back

På vilka tre sätt kan man se på organisationer?

1. Organisationer som strukturer: Utifrån detta synsätt fokuserar man på saker såsom regler, hierkisk ordning, enhetsgrupper, beslutsmakter. Alltså organisationensformella struktur.




2. Organisationer som beteendemönster: De viktigaste aspekterna är den delademålbilden, koordination av beteenden, samverkan mellan intressenter så somaktieägare och nätverkande.




3. Organisationer som kulturer: Utifrån detta perspektiv fokuserar man på myter,artefakter, ideologier och delade förståelser inom organisationen.

Vad är general systems theory?

Ett försök att formulera generella lagar för system, oavsett om de är fysiska, biologiska eller sociala. Hör ihop med att se organisationer som strukturer. EnligtGST anser man att organisations strukturer är skisser för hur man bästkoordinderar mänsliga ansträngningar för att nå ett gemensamt mål. En smalaredel av GST är contingency theory.

contingency theory

Kritiserar gamla synsätt. Menar att det inte finns ett enda sätt att organisera företag på, utan allt utgår från hur den aktuella situationen och omgivningen ser ut.




Denbeskriver mer specifikt hur relationen mellan organisationen och omgivningen serut. Hur påverkar omgivningen organisationen? Hur kan ledare agera gentemotomgivningens krav och behov? Vilka behov, faktorer och krav från omgivningenmåste man överväga?




En av de viktigaste delarna i teorin är: organisationer kan medvetet organiseras,och det ligger i ledarens händer att välja formell struktur och få det att fungera. Hur strukturen i uppgiftens omgivning ser ut, möjligheten att nå information omomgivningen, och ledarens uppfattning av meningen av denna information,påverkar självständigheten hos ledningen. Ett intresse för termen uncertainty,osäkerhet, väcktes. Rollen av osäkerhet som en central variabel i omgivningenfokuserades på utifrån två dimensioner.




- Stable/dynamic – I vilken grad viktiga faktorer i omgivningen fortsätter varalikadana över tiden, och om de förändras.




Simple/complex (också kallat heterogena/homogena) – antalet viktiga faktorersom beslutsfattade överväger.

Vad innebär configurational approach?

(configurational: hur saker ärsammankopplade och hänger ihop, exempelvis på vilket sätt delar i en dator ärihopkopplade och fungerar)




Ser till helheten av organisationsstrukturer, studerar strategier, strukturer ochomvärd – hur kompletterar de varandra? Beskriver organisationer och dess designoch hur de anpassar sig.

Contingency theory har kritiserats, och utifrån detta växte the contigurationalapproach fram. Förklara

De plockade upp the contingency theory och kritiserade vissa avdess tillkortakommanden, allra tydligast svårigheten för the contingency theory attförstå komplementariteten mellan struktur, omgivning och företags strategi. För attlösa detta togs the contigurational approach fram, där man försökte beskrivakomplementariteten mellan strategi, struktur, omgivning och hur organisationerkan beskrivas som förpackningstyper, former eller arketyper. Dom argumenteradeäven för att organisationer själva bildar sina omgivningar, och att större besluttagna av ledningen faktiskt definierar relationen med omgivningen.

open system theory

Iden om att organisationen är ett öppet system som är sårbart för influenser från dess omgivning. Därför lever de flesta organisationer i sårbarhet. De störstafaktorerna för sårbarhet är teknologi och omgivningen.

Vem grundade functional foremanship och vad handlar det om?

Taylor grundade denna teori. Taylors ide var att varje arbetare skulle rapportera tillupp till sju förmän. Beroende på komplexiteten i uppgiften hos ledningen, behövdeseventuellt men än en förman för att vägleda den anställda. När denna idéimplementerades ledde det ofta till problem eftersom att de olika förmännen sa ochville olika saker. Kompromisser blev ofta nödvändiga.

Beskriv Harringtons staff and line organization.

En utvecklad variant av Functional Foremanship. Tankesättet bibehåller hiearkin iorganisationen genom att teknisk expertis som behövs för att hjälpa arbetarna ärihopsamlad till speciella arbetsgrupper, som formellt finns utanför den strikta hiearkininom organisationen

Vad utmanade de två synsätten ovan? Förklara vad det ifrågasatte.Functional foremanship och staff and line organization i

ifrågasattes eftersom att deillustrerar organisationer som medvetet designade för att uppnå specifika mål.Kritiken kom utifrån att en ökad medvetenhet om de informella och oplaneradeaspekter av organisationer och formella strukturer. Genom open systems synsättetutmanades betoningen på att finna ett bästa sätt att organisera på av contingencyteorin. Ambitionen var snarare att identifiera vilken struktur som bäst passade till enspecifik situation utifrån omgivningen. Intresset flyttades från att finna generellaprinciper till att finna bestämmande faktorer av organisationers struktur utifrån denökade storleken och den allt mer komplexa konkurrens situation som blev verklighetför många företag.

Maskinbyråkratin

Max Weber ansåg att detta skulle ge den högsta effektivitet, precisionen, stabiliteten,diciplinen och pålitligheten. Detta genom följande steg:


-Högt specialiserade rutinuppgifter


-Mycket formaliserade procedurer på operativ nivå


-Spridning av regler, rutiner och formaliserad kommunikation genom helaorganisationen


-Tro på funktionell utgångspunkt för att hantera uppgifter.


-Centraliserad makt för beslutsfattande


-En administrativ struktur med en tydlig fördelning av linjeorganisation och anställda