• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/6

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

6 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Nevn fire områder i korteks, og deres betydning

Frontallappene er lengst fram i korteks, og fungerer som en kommunikasjonssentral for de andre hjernelappene. I tillegg står de for høyere kognitive funksjoner som eksekutive funksjoner, arbeidshukommelse og oppmerksomhet.




Parietallappene ligger mellomfrontallappene og occipitallappene i hver hemisfære. Parietallappene mottar sensoriskinformasjon fra kroppen. Følesansen medieres av parietallappene i den postsentrale gyrus. Parietallappene er også involvert i spatial kognisjon, og harderfor innvirkning på bevegelse.




Temporallappene er store lateraleområder i hver hemisfære. De ligger som en forlengelse av temporallappene og erseparert fra frontallappene av den sylvianske spalten. Temporallappene prosesserer auditivinformasjon, og skade i dette området kan derfor ødelegge hørselen.Temporallappene er også assosiert med prosessering av lukt, det olfaktoriskesystem, og med aspekter av innlæring og hukommelse.




Occipitallappen dekker den posteriøredelen av hver hemisfære.Occipitallappene mottar ogprosesserer visuell informasjon fra øynene, og er derfor ansvarlig for synet.

Hvordan kommuniserer områdene i korteks?

Hos individer utenneurale skader produserer vedvarende kommunikasjon og samarbeid mellom de firelappene kontrollert og kompleks atferd og kognisjon.




Mellom lappene finnescorpus callosum, en C-formet bunt av aksoner som krysser midtlinjen av de tohemisfæren og tillater kommunikasjon mellom dem.




Kommunikasjonen skaper envirkelighetsnær oppfattelse av verden, og gir lappene muligheten til åinteragere.

Forklar det limbiske systems lokalisering og ansvarsområder

Det limbiske system er lokalisertmellom hjernestammen og korteks, og består av et nettverk av hjernestrukturer. Det limbiske systemet er kritisk foremosjoner og innlæring, og er i tillegg involvert i motivasjon, smerte ogregulering av kroppens hormonelle system. Tre strukturer som inngår i detlimbiske system er amygdala, hippocampus og hypothalamus.


Nevn tre strukturer i det limbiske system og eksempler på hvilke oppgaver de er involvert i

Amygdala er en mandelformet ansamlingav nuclei i temporallappene. Amygdala er involvert i emosjonell regulering oginnlæring, og spiller en aktiv rolle i beslutningstaking, så vel som persepsjonav lukt. Stimulasjon av amygdala fører til økt aggressiv og seksuell atferd, mensskade på området har motsatt effekt. Studier av pasienter med skade iamygdala-området viser at pasientene sammenlignet med kontrollgrupper viserlite eller ingen ubehag eller unngåelsesatferd i møte medubehagelige/skremmende situasjoner.




Hippocampus er en sjøhest-formetstruktur lokalisert i temporallappene. Området står blant annet for reguleringav innlæring og hukommelse, og forbinder emosjoner og sanser til erindringer.Skade på området kan resultere i amnesi.




Hypothalamus er involvert i motivertadferd, samt regulering av hormonelle systemer i kroppen. Hypothalamusaktiverer blant annet det sympatiske nervesystemet og stimulerer hypofysen iforbindelse med stressresponser.

Hvorfor er det limbiske system viktig?

Emosjoner, innlæring og hukommelse erviktig for å danne og opprettholde sosiale relasjoner, lære av egne feil, ogfor å sikre overlevelse. Innlæring og hukommelse lar oss interageresuksessfullt med andre, samt med omverdenen. Smerte er også viktig for å sikreoverlevelse. Hormonelle system er viktige når vi må tilpasse oss situasjoner oghar stor betydning for atferd.


Beskriv dorsolateralt frontallappsyndrom

Dorsolateralt syndrom er også kalt pseudodepresjon.


Det dorsale området er essensielt i ådirigere målrettet atferd. Skade på det dorsolaterale området fører til dorsolateraltsyndrom. Syndromkarakteristikker er preget av manglende eksekutive evner og har også negativ effekt på arbeidshukommelsen:Pasienter vil ofte ha problemer med planlegging og målrettethet, informasjonsbearbeidingog mental fleksibilitet. Manglene kommer ofte til uttrykk ved at pasientene erenergiløse og initiativløse. I tillegg er de situasjonsavhengige, noe somkommer til uttrykk blant annet gjennom imitasjonsatferd og ekkopraksis. At dehverken kan planlegge, eller stoppe irrelevant atferd fører til endysfunksjonell og kaotisk atferd. I tillegg kan skadene påvirke evnentil å vurdere konsekvenser av valg. Som følge av det handler man spontant ogbekymringsløst.