Study your flashcards anywhere!

Download the official Cram app for free >

  • Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off

How to study your flashcards.

Right/Left arrow keys: Navigate between flashcards.right arrow keyleft arrow key

Up/Down arrow keys: Flip the card between the front and back.down keyup key

H key: Show hint (3rd side).h key

A key: Read text to speech.a key


Play button


Play button




Click to flip

25 Cards in this Set

  • Front
  • Back
1. WRAM is used on a?

A. Modem.
B. Video card.
C. Motherboard.
D. ATA controller.
Answer: B

Explanation: WRAM (Windows Accelerator Card RAM) is used on Video cards.
2. Which of the following configuration settings are set in EEPROMS on a NIC? (Choose three)

B. Protocol
C. IP Address
D. I/O Address
E. MAC address
Answer: A, D, E

Explanation: An EEPROM of a NIC is configured with IRQ, I/O address and MAC address.
Incorrect Answers
B, C: Protocol and IP address are implemented in the operating system not in the EEPROM.
3. The computer identifies a non-maskable interrupt error. What is most likely cause of this error?

A. Lost clusters
B. Defective RAM
C. The I/O controller
D. Corrupted software
Answer: B

Explanation: A non-maskable interrupt error indicates a hardware error. A defective RAM is a likely cause of this problem
Incorrect Answers
A, D: A non-maskable error is not caused by lost clusters or by corrupted software.
C: The I/O controller is not a likely cause of this problem.
4. What is the first thing a technician should ask a customer if the customer is complaining about programs stalling or freezing?

A. How much memory does the customer have?
B. How much free Harddrive space does the customer have?
C. What does the customer have running already?
D. What programs is the customer trying to use?
Answer: A
5. Which of the following are associated with ROM? (Choose three)

Answer: C, D, E

C: The POST process is hard coded and stored in ROM.
D: The instructions of the BIOS program are stored in ROM.
E: The BIOS program stores its settings in CMOS.
Incorrect Answers
The concepts of Direct Memory Access (DMA) and Master Boot Record (MBR) have no direct relation to ROMs.
6. What is proper installation practice for installing DIMMs and RIMMs?

A. Unplug the PC.
B. Use a ground strip.
C. Leave the power on.
D. Install modules in pairs.
Answer: A

Explanation: First we should unplug the computer.
Incorrect Answers
B: A ground could be used but first we should unplug the computer.
C: We should unplug the PC.
D: DIMMs do not need to be installed in pairs.
7. You have just installed a 128 MB 168 pin DIMM on your ATX motherboard. You already had 128 MB in 72 pin slots using SIMM. When you turn on your system it is only recognizing only 128 MB of RAM in total. Which of the following are possible causes? (Choose three)

A. You need to update or upgrade your BIOS.
B. BIOS is not set to Read both types of memory.
C. A jumper is not set to support both types of memory
D. The motherboard only supports one type of memory at a time.
E. You need to remove one of the 72- pin memory chips so you have one of each.
Answer: A, B, D

A: The BIOS might have to be upgraded in order to support both memory types. B: The BIOS might need configuration in order to use both memory types. D: If we are unlucky the BIOS will only support one memory type at a time. Incorrect Answers
C: If the motherboard has both SIMM and DIMM slots it supports both type of memories at the same time.
E: 72-pin SIMMs must be installed in pairs.
8. Which memory module is shown in the exhibit?
<img src="./aplus-core/img/30pinsimm.gif ">
C. 30 pin SIMM
D. 72 pin SIMM
Answer: C

Explanation: 30 pin SIMMs do no have a notch
9. How many 168 Pin DIMMs are required per memory bank?

A. 1
B. 2
C. 6
D. 8
Answer: A

Explanation: A single 168 Pin DIMM is used for every memory bank.
Incorrect Answers
B: 168 Pin DIMM do not need to be installed in pairs.
C, D: Only a single 168 Pin DIMM is required per memory bank.
10. How many 72 pin SIMMs are required when using a socket 7 motherboard?

A. 1
B. 2
C. 4
D. 6
Answer: B

Explanation: 72-pin SIMMs are used in pairs.
Incorrect Answers
A: A single 72-pin SIMM cannot be installed.
C: Often four SIMMs can be installed, but only two are required.
D: Only two is required.
11. What happens when shadowing options are enabled in a computer BIOS?

A. Instructions stored in various ROM chips are copied into RAM.
B. Values are stored twice in the memory for redundancy checking.
C. Conventional memory is remapped to top of extended memory.
D. Data stored in RAM and adaptive card is shadowed into extended memory.
Answer: A

Explanation: Generally RAM is faster than ROM. Copying the contents of the BIOS ROM into RAM for faster access is called shadowing.
12. What does memory mapped I/O do?

A. Maps IRQ's to PCI interface cards.
B. Acquires a unique ID for each memory module.
C. Duplicates the contents of the ROM BIOS into RAM.
D. Uses the same address space for memory locations and peripheral devices.
Answer: D
Explanation: Memory mapped I/O uses memory locations to communicate with peripherals.
13. SDRAM is used only in________?

D. MicroDIMM
Answer: A
EXPLANATION: Most DIMM modules are assembled with fast SDRAM memory chips which is twice as fast as EDO RAM. Note: SDRAM (Synchronous DRAM), a type of DRAM that can run at much higher clock speeds than conventional memory. SDRAM actually synchronizes itself with the CPU's bus and is capable of running at 133 MHz, about three times faster than conventional FPM RAM, and about twice as fast EDO DRAM and BEDO DRAM. SDRAM is replacing EDO DRAM in many newer computers.
14. A user has bought a computer with 1.4 GHz processor with 64 MB of RAM and 60 GB of hard drive space. However they are complaining that things are taking a very long time to load on Windows XP. What is the MOST likely cause?

A. The processor is not fast enough.
B. The user needs more RAM.
C. The hard drive is not large enough.
D. They installed Windows incorrectly.
Answer: B
EXPLANATION: RAM is clearly the bottleneck on this system. Standard RAM on such LapTops are now either 256 MB or 512 MB. High-priced LapTops comes with 1 GB of RAM as standard.
15. Which of the following is a type of error detection or correction for RAM?

Answer: B

ECC (Error Checking and Correcting) is a very important function that a motherboard could incorporate to ensure data integrity.
16. How Many Pins are on a RIMM Module?

Answer: B, C

EXPLANATION: The number of pins on a RIMM module determines the number of RDRAM channels supported per module. Single channel modules come in 168 or 184 pin configurations and both types of modules are interchangeable in most systems. Dual channel modules use the 242 pin configurations, providing 2 independent channels per module. These are configured as RIMM 4200 (1066MHz operation), RIMM 4800 (1200MHz operation), or
RIMM 6400 (1600MHz operation).
17. Which of the following loses its stored data without power?

A. Harddrive
D. Cache
Answer: B
18. Which of the following represents the term used to refer to data storage that comes
in the form of chips?
C. Encoded memory.
D. Virtual memory.
Answer: B
20. You are a technician . Your newly appointed trainee wants to know how many pins a PC 133 DIMM has. What would your reply be?

A. 168 pins.
B. 144 pins.
C. 132 pins.
D. 128 pins.
Answer: A
21. You are a technician . Your newly appointed trainee wants to know which type of device is most likely to would use a 144 pin memory module. What would your reply be?

A. A Laser Printer
B. A Laptop Computer
C. An AGP Video Card
D. A Pentium 2 Desktop Computer
Answer: B
22. You are a technician . Your newly appointed trainee wants to know what the major difference between EDO RAM and Fast Page Mode DRAM is. What would your reply be?

A. There is no difference
B. EDO RAM is faster than Fast Page Mode DRAM
C. Fast Page Mode DRAM is faster than EDO RAM
D. EDO RAM is smaller than Fast Page Mode DRAM
E. Fast Page Mode DRAM is more expensive than EDO RAM
Answer: B

Explanation: EDO RAM is a more recent, faster technology compared to Fast Page mode DRAM.
23. On an ATX motherboard, how wide is a 72-pin SIMM memory slot?

A. 16 bits
B. 32 bits
C. 36 bits
D. 64 bits
Answer: B

Explanation: A 72-pin SIMM is 32 bits wide.
24. You are the technician . You are installing memory modules that have ECC (Error Checking and Correction). Your newly appointed trainee wants to know what advantage this type of memory offers. What would your reply be?

A. It is cheaper.
B. It corrects Cache errors.
C. It corrects memory error.
D. It has no dense packaging.
Answer: C

Explanation: ECC has the ability to correct memory errors.
Incorrect Answers
A: ECC memory is more expansive.
B: ECC does not correct cache memory errors.
D: ECC memories fit standard memory slots.
25. Which of the following options is the one feature that will MOST improve the performance of a computer running picture editing and graphic illustration software?

A. Installing a larger Harddrive.
B. Adding memory.
C. Upgrading the sound card.
D. Removing the floppy drive.
Answer: B