• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/42

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

42 Cards in this Set

  • Front
  • Back
aggression: aggressie
Vechten en dreigen om te vechten met leden van dezelfde soort.
alleles: allelen
Varianten van een gen die zich op dezelfde plaats op en chromosoom kunnen bevinden. Een individu met verschillende allelen op de twee bij elkaar behorende chromosomen wordt heterozygoot genoemd (zie daar).
altruism: altruïsme
In de sociobiologie: een type gedrag waarmee een individu de overlevings- of reproductiekansen van een ander individu verhoogt en tegelijkertijd zijn eigen overlevings- of reproductiekansen vermindert. Vergelijk 'cooperation'.
analogy: analogie
In de ethologie en de vergelijkende psychologie: iedere overeenkomst tussen diersoorten (in lichaamsbouw of gedrag) die niet het gevolg is van het hebben van gemeenschappelijke voorouders, maar die bij de soorten geëvolueerd is door overeenkomsten in de natuurlijke omgeving of in de leefwijze. Vergelijk 'homology'.
artificial selection: kunstmatige selectie
Het selectief fokken/kweken van dieren en planten door mensen om de genetische samenstelling voor latere generaties te bepalen. Zie ook selective breeding. Vergelijk natural selection.
chromosomes: chromosomen
De structuren binnen de cel die de dragers zijn van het genetische materiaal (DNA).
cooperation: coöperatie, samenwerking
In de sociobiologie: een type helpgedrag waardoor de overlevings- of reproductiekansen verhoogd worden van zowel degene die helpt als degene die geholpen wordt. Vergelijk 'altruism'.
deterministic fallacy: deterministische drogreden
Het onjuiste idee dat genen het gedrag volledig bepalen, geheel onafhankelijk van de omgeving waarin een dier zich ontwikkelt.
dominance: dominantie
De relatie die in diergroepen ontstaat tussen twee dieren, wanneer de ene in een krachtmeting sterker blijkt dan de andere.
fraternal twins: twee-eiige tweelingen
Twee individuen die zich gelijktijdig in de baarmoeder ontwikkelen, maar die voortkomen uit twee verschillende bevruchte eicellen. Om die reden hebben ze genetisch evenveel overeenkomst als broers en zusters die geen tweelingen zijn. Vergelijk 'identical twins'.
functionalism: functionalisme
Een school in het psychologische denken die zich vooral richt op het begrijpen van de adaptieve functies van mentale processen, dat is de wijze waarop mentale processen
bijdragen aan de aanpassing van een individu of een diersoort aan zijn omgeving.
Vergelijk 'structuralism'.
genotype: genotype
De verzameling genen van een individu. Vergelijk 'phenotype'.
helping: helpen
In de sociobiologie: ieder gedrag waardoor de overlevings- of reproductiekansen van een ander individu vergroot worden. Vergelijk 'altruism', 'cooperation'.
heterozygous: heterozygoot
Aanduiding voor een individu met twee verschillende varianten van een gen (allelen) op de corresponderende plaatsen van de twee chromosomen van een paar. Vergelijk 'homozygous'. Een individu kan voor bepaalde genen homozygoot zijn en voor andere heterozygoot.
homology: homologie
In de ethologie en de vergelijkende psychologie: een overeenkomst tussen diersoorten (in lichaamsbouw of gedrag) die het gevolg is van het hebben van gemeenschappelijke voorouders. Vergelijk 'analogy'.
homozygous: homozygoot
Aanduiding voor een individu met twee identieke genen op de corresponderende plaatsen van de twee chromosomen van een paar. Vergelijk 'heterozygous'. Een individu kan voor bepaalde genen homozygoot en zijn en voor andere heterozygoot.
identical twins: eeneiige tweelingen, identieke tweelingen
Twee individuen die zich gelijktijdig in de baarmoeder ontwikkelen, en die voortkomen uit één bevruchte eicel. Om die reden hebben ze precies hetzelfde genetische materiaal. Vergelijk 'fraternal twins'.
kin selection theory of altruism: verwantentheorie van altruïsme
De theorie dat altruïsme in de loop van de evolutie is ontstaan door natuurlijke selectie, omdat altruïstisch gedrag zich vooral richt op naaste verwanten, en daardoor de reproductie van die naaste verwanten bevordert, die dezelfde genen bezitten als het individu dat het altruïstische gedrag vertoont. Vergelijk 'reciprocity theory of altruism'.
locus: locus
In de genetica: het chromosoom en de plaats op dat chromosoom waar zich het DNA van een bepaald gen bevindt.
meiosis: meiose
De vorm van celdeling die leidt tot de vorming van geslachtscellen (eicellen en spermacellen), die ieder de helft van het genetisch materiaal van een individu bevatten en die door 'crossing over' genetisch allemaal verschillend zijn. Vergelijk 'mitosis'.
mitosis: mitose
De standaardvorm van celdeling, waarbij nieuwe cellen gevormd worden die genetisch identiek zijn aan de oudercel. Vergelijk 'meiosis'.
monogamy: monogamie
Een huwelijkssysteem, waarbij één man en één vrouw zich met elkaar verbinden. Vergelijk 'polyandry', 'polygyny', 'polygynandry'.
mutations: mutaties
Fouten die af en toe op onvoorspelbare momenten optreden tijdens het repliceren van DNA, waardoor een 'kopie' ontstaat die afwijkt van het origineel. Men veronderstelt dat mutaties de oorsprong zijn van alle genetische variatie.
natural selection: natuurlijke selectie
Selectieve voortplanting die ontstaat doordat in een gegeven natuurlijke omgeving individuen met bepaalde eigenschappen een grotere kans hebben zich voort te planten dan andere individuen. Het proces van natuurlijke selectie is de motor van de evolutie.
naturalistic fallacy: naturalistische drogreden
Het onjuiste geloof dat alles wat 'natuurlijk' is, en meer in het bijzonder, alles wat het resultaat is van natuurlijke selectie, moreel juist is.
normal distribution: normaalverdeling
Een klokvormige, symmetrische kansverdeling. Polygene eigenschappen (bijvoorbeeld lichaamslengte en intelligentie) hebben bij benadering een normaalverdeling.
parental investment: ouderlijke investering
De tijd, energie en overlevingsrisico's die het ter wereld brengen, het voeden en het verzorgen van nakomelingen met zich meebrengt.
phenotype: fenotype
De zichtbare eigenschappen van een individu, zowel van lichaamsbouw als van gedrag. Vergelijk 'genotype'.
polyandry: polyandrie
Een huwelijkssysteem, waarbij één vrouw zich verbindt met meerdere mannen. Vergelijk 'monogamy, 'polygyny', 'polygynandry'.
polygenic chracteristic: polygene eigenschappen
Eigenschappen waarvan de variatie bepaald wordt door een aantal verschillende genen.
polygynandry: polygynandrie
Een huwelijkssysteem, waarbij groepen bestaande uit meerdere mannen en meerdere vrouwen zich met elkaar verbinden. Vergelijk 'monogamy', 'polyandry', 'polygyny'.
polygyny: polygynie
Een huwelijkssysteem, waarbij één man zich verbindt met meerdere vrouwen. Vergelijk
'monogamy, 'polyandry', 'polygynandry'.
proximate explanations: proximale verklaringen
Verklaringen van gedrag vanuit de directe omgeving waarin het individu zich bevindt en vanuit de informatieverwerkingsprocessen waarmee informatie uit die omgeving verwerkt wordt. Vergelijk 'ultimate explanations'.
recessive gene: recessief gen
Een gen dat zijn effect alleen zal hebben in een homozygoot individu, dus als het gekoppeld is aan een identiek gen op het andere chromosoom van een paar. Vergelijk 'dominant gene'.
selective breeding: selectief paren
Met elkaar paren van individuen met bepaalde eigenschappen, waardoor de genetische
samenstelling van toekomstige generaties beïnvloed wordt. Selectief paren kan
onbedoeld gebeuren (zie 'natural selection'), maar ook bedoeld, zoals in veredelingsprogramma's voor landbouwgewassen.
species-typical behavior: soortspecifiek gedrag
Ieder gedragspatroon dat zó specifiek is voor een bepaald diersoort, dat het gebruikt kan worden om deze diersoort te herkennen. Dergelijke gedragingen worden verondersteld genetisch bepaald te zijn.
ultimate explanations: distale verklaringen
Functionele verklaringen van gedrag in termen van de betekenis die dat gedrag had voor overleving en reproductie. Anders gezegd: verklaringen die aangeven wat de voordelen van een bepaald gedrag waren in het proces van natuurlijke selectie.
Vergelijk 'proximate explanations'.
vestigial characteristics:
Genetisch bepaalde eigenschappen van een soort, die nu geen enkele nuttige functie meer lijken te hebben, maar waarvan verondersteld wordt dat zij die eerder in de evolutie wel gehad hebben.
zygote: zygote
Een bevruchte eicel. Uit de zygote ontwikkelt zich, door celdeling, een nieuw individu.