• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/15

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

15 Cards in this Set

  • Front
  • Back
analogy: analogie
In ethologie en vergelijkende psychologie: elke overeenkomst tussen soorten die niet komt door een gelijke afkomst maar onafhankelijk is ontstaan door een overeenkomst in gewoontes of leefstijl. Vergelijk homology.
crystallized intelligence: uitgekristalliseerde intelligentie
In de theorie van Cattell: dat deel van de intelligentie dat is gegroeid in de ervaring van het individu. Het omvat iemands algemene kennis en verbale vaardigheden. Vergelijk fluid intelligence.
deductive reasoning: deductief redeneren
Logisch redeneren, waarbij je van het algemene naar het specifieke gaat. In de redenering wordt de juistheid van bepaalde beweringen (de premissen) aangenomen, en men gaat na welke conclusies daaruit logisch dwingend getrokken kunnen worden. Vergelijk inductive reasoning.
environmentality: omgevingsinvloed
De proportie variantie van een eigenschap binnen een bepaalde groep individuen, die het gevolg is van variatie in de omgevingsinvloeden, en niet van genetische variatie. Vergelijk heritabiliy.
fluid intelligence: vloeiende intelligentie.
In Cattell's theorie: dat deel van de intelligentie dat mensen in staat stelt intelligent met nieuwe problemen om te gaan, los van voorafgaande ervaring met die problemen.
general intelligence (g): algemene intelligentie (g)
In Spearmans intelligentietheorie: de achterliggende mentale vaardigheid, die van invloed is op het prestatieniveau op een groot aantal verschillende taken, en die daardoor een verklaring vormt voor de statistische correlatie tussen metingen van die taken. Algemene intelligentie wordt wel aan geduid met de letter 'g'.
heritability: erfelijkheid
De proportie variantie van een eigenschap binnen een bepaalde groep individuen, die het gevolg is van genetische variatie, en niet van variatie in omgevingsinvloeden. Vergelijk environmentality.
heritability coefficient: erfelijkheidscoëfficiënt, erfelijkheidsratio
Een maat voor erfelijkheid, die kan variëren van 0 tot 1; meer bepaald: de genetisch bepaalde variantie van een eigenschap gedeeld door de totale variantie van die eigenschap.
inductive reasoning: inductief redeneren
Logisch redeneren van het specifieke geval naar algemenere beweringen. In de redenering gaat men uit van specifieke observaties of feiten en probeert van hieruit tot algemene beweringen te komen. Dergelijke redeneringen zijn nooit dwingend juist. Inductief redeneren wordt ook wel hypothesevorming genoemd. Vergelijk deductive reasoning.
insight problem: inzichtprobleem
Een probleem dat moeilijk op te lossen is totdat er op een nieuwe manier naar wordt gekeken, waarbij sprake is van een andere mental set dan in het begin.
intelligence: intelligentie
De mentale capaciteit die ten grondslag ligt aan individuele verschillen op het gebied van redeneren, problemen oplossen en het verwerven van kennis.
IQ (intelligence quotient): IQ (intelligentie quotient)
De score op een intelligentietest die zo gestandaardiseerd is dat de gemiddelde score voor een populatie 100 is en dat de verdeling daaromheen een normaalverdeling is.
linguistic relativity: linguistische relativiteit
De opvatting van Whorf dat het waarnemen en het denken van mensen over de wereld om hun heen door de verschillen in de woordenschat en de grammaticale structuur van hun talen diepgaand beïnvloed worden.
mental set: '(mental) set'
De gewoonte om op een bepaalde manier waar te nemen of te denken, die het gevolg is van voorgaande ervaring, en die soms bijdraagt aan het sneller oplossen van problemen, maar die soms ook het snel vinden van oplossingen in de weg kan staan.
nature-nurture debate: 'nature-nurture'-controverse
De langdurige controverse over de vraag of verschillen tussen individuen in hoofdzaak zijn toe te schrijven aan onveranderlijke genetische verschillen ('nature') of aan verschillen in de omgeving waarin mensen zijn opgegroeid en nu leven.