• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/6

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

6 Cards in this Set

  • Front
  • Back
hvad er evolution?
Evolution refererer til afstamning med modifikation eller ændringer over tid.
hvad er naturlig selektion?
Evolution refererer til afstamning med modifikation. Over tid ændres de træk som arten viser, nogen gange til et punkt hvor en ny art udspringer. Den bedst tilpassede overlever  og får lov at viderebringe gener. Naturlig selektion er hovedmekanismen som tillader dette.
Evolution ved naturlig selektion forudsætter følgende: 1) Der produceres mere afkom end der er ressourcer til. 2) Afkom varierer i fysiske og adfærdsmæssige træk, og disse associeres med forældrenes gener. 3) Afkom med gener som effektivt kan udnytte de få ressourcer, har større chance for overlevelse. 4) Det gen som associeres med denne overleves, er der større chance for bliver overleveret.
hvilke mekanismer er der i naturlig selektion?
Evolutionsprocessen indeholder forskellige mekanismer:
Mutation: en fejl i det reproduktive genmateriale, og kan komme til udtryk i afkommet i fysiske attributter(fænotype), som både kan være fordelagtig men også en ulempe. Den fordelagtige mutation er relevant for evolutionsprocessen, da den tillader nye fysiske fordele at komme til verden. Det er muligt at den første hvide kanin som nævnt i ovenstående eksempel, var hvid pga. en mutation.
Konkurrence: Fordi arter producerer mere afkom end der er ressourcer til, hersker der konkurrence om disse.
Preadaption: refererer til at naturlig selektion ikke laver nye designs, men udnytter det tilgængelige.
Evolution er lovmæssig og på denne måde determineret, men den er ikke forudsigelig – et karakteristika som ikke har været anset som noget, kan ved en miljøændring pludselig være en fordel. Mutationerne er random.

Adaption: et træk eller egenskab som gennem naturlig selektion er blevet favoriseret, fordi det har vist sig effektivt i løs
hvad er seksuel selektion?
Seksuel selektion
Det køn som ofrer mest i afkommet er primærvælger. At udvælge en partner indbefatter forskellige faktorer. For kvinden som er sårbar på grund af sin lange graviditet, er det en fordel at vælge en mand, som kan beskytte hende og sikre hendes overlevelse. Et moderne billede vil fx favorisere attributter som en god uddannelse altså noget økonomisk tryghed.

For manden, som ikke ofrer flere måneder, men måske kun få minutter i det at reproducere, bygger selektionen på en fødedygtig kvinde, som fx vises ved brede hofter og et sundt udseende, symmetri. For manden kan det at blive hos sin kvinde, have haft fordele i det at sikre eget afkom. Men samtidig vil kortere forhold give en åbenlys fordel i at kunne producere mere afkom. Forskning i dag viser også at mænd ofte foretrækker kortere forhold, de er hurtigere til at ville have sex og har flere fantasier om dette.
hvordan udvikledes mennesket og generelt andre arter?
Mennesket som en ny art udvikledes over millioner af år, fra en fælles forfader som vi deler med aberne. Anagenesis: Processen hvorved en art langsom udvikler sig over i en anden over x antal tid. Cladogenesis: Når en art deles, og den ene på baggrund af et nyt miljø begynder at følge sin egen evolutionære sti. Det særligt menneskelige er blevet udviklet på grund af et skiftende miljø og en unik kombination af tilfælde. Aspekter som kan påvirke udviklingen: Mængde af føde, giftstoffer, rovdyr, parasitter, klimaforandringer. Mennesket har udviklet mange adaptive mekanismer til at overkomme disse.
hvad er inclusive fitness theory?
Inclusive fitness theory
Der er forskellige psykologiske mekanismer involveret i det at være del af en slægt og forskellige adaptive problemer. Køn og generation giver et form for værdisæt, fx har manden en høj værdi inden for reproduktion, og yngre højere værdi end ældre. Der er et slægtskabsforhold, som tager udgangspunkt i hvor tæt man er på hinanden genetisk. Samarbejde er et produkt af fælles genetik. Ældre slægt medlemmer vil opmuntre yngre til at være altruistiske imod slægten. Ens position i familien er vigtig for ens identitet. Slægtskab kan udnyttes til egen vinding.