• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/12

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

12 Cards in this Set

  • Front
  • Back
K čemu jsou enzymy?
Základní živiny často přijímáme v jejich složité „verzi“. Jenže tělo dokáže využít pouze ty nejmenší molekuly, ze kterých ty složité „verze“ vznikaly. Jakmile tedy člověk v potravě příjme něco, co podléhá štěpení v organismu, stává se taková látka substrátem.
K tomu, aby složité biochemické reakce in vivo mohly proběhnout, je nutná přítomnost tzv. biokatalyzátorů - enzymů
Co je enzym
Enzym je z chemického hlediska látka bílkovinné povahy. Povahy proto, protože enzym je složen z dalších chemických látek, které můžou, ale nemusí být bílkovinné povahy. Proto nemůžeme nazvat souhrnně enzymy „stoprocentními“ bílkovinami, jak tomu často bývá.
Z čeho se skládá enzym?
kofaktor (nebílkovinná část)
apoenzym (bílkovinná část)
Jak tedy štěpení proběhne?
Celý proces vysvětluje teorie zámku a klíče. Aktivní místo je jakási „prohlubeň“ na povrchu enzymu. Do této „díry“ poté zapadá substrát jako klíč do zámku, aby mohla následně proběhnout celá reakce. Sled celé chemické reakce je následovný:

Substrát se naváže na enzym a spolu vytvoří tzv. „enzym-substrátový komplex“, ve kterém proběhne specifická reakce pro daný enzym.
Z proběhlého štěpení vzniká „enzym-produktový komplex“.
Enzym a produkt se od sebe oddělí.
Pokud produkt podléhá dalšímu štěpení, stává se opět substrátem pro jinou reakci a cyklus se opakuje.
Jaká třída enzymů je pro člověka "nejdůležitější"? A proč?
skupina hydroláz. Mezi hydrolázy patří totiž enzymy, které mj. štěpí bílkoviny, sacharidy a tuky. Většina těchto enzymů štěpících hlavní makroživiny je secernována slinivkou břišní, proto je nazýváme pankreatickými. Pankreatická šťáva je vstřikována do tenkého střeva, kde probíhá finální štěpení substrátů. Některé hydrolytické enzymy jsou produkovány samotným žaludkem (pepsin, lipáza) a buňkami tenkého střeva (např. sacharáza).
Jaký enzym je aktivní hlavně u kojenců a štěpí mléko?
rennin (chymozin), který je v plné míře hlavně u kojenců a dětí, které často konzumují mléko a musí ho umět strávit. Mléčná bílkovina je nejdříve sražena tímto enzymem a stává se pak pro pepsin přístupnější. Pokud dospívající jedinec přestane pít po ukončení růstu mléko, rennin se přestává tvořit. Když se pak takový člověk rozhodne někdy mléka opět napít, má s jeho trávením velké problémy.
Jaké enzymy štěpí cukry?
Glykolytické enzymy štěpí sacharidy. Patří sem stěžejní enzym - amyláza. Nachází se jak v ústech (známá jako ptyalin), tak i v pankreatické šťávě (pankreatická amyláza). Štěpí polysacharidy na jednodušší sacharidy (dextriny, maltózu a maltotriózu). Některé glykolytické enzymy produkuje samotné tenké střevo. Jsou to sacharáza, maltáza, laktáza (štěpí mléčný cukr) a alfa-dextrináza.
Co je laktózová intolerance?
Tito lidé mají buď relativní (malé množství), nebo absolutní (nulové množství) nedostatek střevního enzymu laktázy, která stojí za štěpením mléčného cukru. Pro ně se pak stává velice obtížné strávit veškeré mléčné produkty, které přirozeně obsahují tento jednoduchý cukr. Pokud byla v těle tvorba laktázy nějakým způsobem utlumena, může se člověk pokusit o navýšení její aktivity konzumací mléčných produktů ve velmi malém množství a pozorovat, jak tělo reaguje. Pokud daný produkt stráví dobře, může pomaličku jeho množství navyšovat den po dni. Tímto způsobem se může opět dosáhnout plně aktivní lipázy v těle. Ti, co mají absolutní deficit laktázy, mohou vyzkoušet potravinové doplňky, které obsahují laktázu.
K čemu jsou lipolytické enzymy?
Ke štěpení tuků. potravou přijaté triacylglyceroly musí být nejprve emulgovány žlučí (vytvoření malých kapének). Vzniklé kapénky jsou již pro enzym lipázu přístupné. Mezi proteolytické enzymy patří dále kolipáza (bez ní by lipáza nebyla schopna štěpení), fosfolipáza a cholesterol ester hydroláza.
Jak klasifikujeme enzymy?
Je šest základních reakcí katalyzovaných enzymy a podle nich IUB zavedla rozčlenění do šesti tříd. Ty se dále ještě dělí na podtřídy a podpodtřídy, ale to není nyní důležité. Mezi šest základních tříd patří:

Oxidoreduktázy (přenášejí vodík, kyslík, nebo pouze elektrony z jedné látky na druhou)
Transferázy (přenášejí skupiny atomů)
Hydrolázy (katalyzují hydrolytické reakce, štěpí substráty za vstupu vody)
Lyázy (štěpí vazby mezi uhlíky, nebo mezi uhlíkem a dusíkem bez vstupu vody)
Isomerázy (izomerační reakce)
Ligázy (spojují dvě sloučeniny za vytvoření nových vazeb)
Co s potravinami, na které tělo nemá enzymy?
částečně nestravitelné složky potravy, na které lidský organismus enzymy též nevyrábí, ale jsou metabolizovány v tlustém střevě našimi bakteriemi, pro které jsou tyto látky prospěšné. Jakmile zmíním slovo „luštěniny“, určitě Vám bude jasné, co se tou „nestravitelností“ myslí. Dále sem patří také různé celulózy, které se nachází v cereáliích, zelenině, bramborách a opět luštěninách. U hub je to např. chitin a u ovoce známější pektin.
Enzymy a suplementy
Ve sportovní výživě se začaly využívat dva známé enzymy: papain a výše uvedený bromelain. Oba enzymy dokážou štěpit proteiny a pomáhají tak při trávení enormního množství bílkovin, které často kulturisty doprovází. V některých výrobcích můžete také spatři komplexní směsi (např. Digezyme®), které obsahují více enzymů. Můžeme jmenovat například proteázy, lipázy, amylázy, celulázy atd. Všechny tyto enzymy přispívají k lepší stravitelnosti přijatého produktu. Pokud je někdo na vysokoproteinové dietě, určitě mu takové výrobky přijdou vhod.

Závěrem bych Vás rád pobídl, abyste měli na paměti, že řetěz je tak silný, jak silný je nejslabší článek. Přeneseně řečeno - přijaté velké množství živin ještě neznamená, že stejně velké množství živin tělo stráví, protože záleží na tom, jak moc dokážou být aktivní a silné Vaše enzymy.