• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/51

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

51 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Hva er retrieval, eller gjenkalling / tilbakekalling?


Retrieval tasks er hukommelsesoppgaver som går ut på å hente fram eksplisitte minner fra langtidshukommelsen. (s187)

Hva er recognition, eller gjenkjenning?

I en recognition task gjenkjenner du hva som er riktig svar. Ved en retrieval task der du ikke kan huske hva som er korrekt, vil et hint eller flere svaralternativer kunne gi tilgang på minnet i langtidshukommelsen gjennom gjenkjenning. (s187)

Hva er implisitt minne?

Implisitt minne er et fenomen der vi bruker informasjon lagret i hukommelsen som vi ikke selv er klar over at vi bruker. Mest åpenbart er priming-effekter og prosedyreminne. Prosedyre- eller prosessminne inkluderer motoratferd som sykling, kampsport, eller ballkast. Priming kalles det når top-down-prosesser og kontekst påvirker fortolkning og valg, slik som i Schachter & Singers tofaktorteori om emosjon. (s190)

Hva er priming-effekten?

Priming-effekten er når implisitt minne påvirker valg, oppfatninger, og leksikalsk tilgang. Eksempler inkluderer ordfullføringsoppgaver, men også sarkasme/ironi og godhjertet erting (f.eks. hvis motparten tar erting alvorlig, kan han/hun ha en annen kontekstuell oppfatning av forholdet deres) (s190)

Hva er prosedyreminne (procedural memory)?

Prosedyreminne, eller prosessminne, er et fenomen innen implisitt minne som omfatter de fleste motorferdigheter vi har, slik som det å holde balansen mens man sykler. (s191)

Hva er likheten mellom hukommelse og evolusjon?

I begge tilfeller tilpasser organismen seg omgivelsene. Evolusjonære tilpasninger kan ikke avlæres, men trenger ikke læres. Tilpasninger via læring og hukommelse kan glemmes, men kan dannes og endres på sekunder.

Er langtidshukommelse uendelig?

Minner kan degraderes over tid, men svært mye av minner fra tidlig barndom beholdes livet ut, spesielt i recognition tasks selv om det ikke kan oppgis i retrieval tasks. Det er heller ikke funnet en øvre grense for kapasitet; noen mennesker har eksepsjonelt detaljert hukommelse fra hvert eneste våkne øyeblikk hele sine liv.

Hva er den tradisjonelle hukommelsesmodellen?

Atkinson & Shiffrin foreslo denne teorien på 60-tallet. Tredelt minne; sensorisk hukommelse lagrer veldig begrenset med informasjon over veldig kort tid, korttidshukommelse har liten kapasitet men varer litt lengre(ca 30s), og langtidshukommelse med enorm kapasitet over potensielt uendelig lang tid.(s193)

Hva var nytt med Atkinson & Shiffrins hukommelsesmodell?

Den tidligere modellen, foreslått av William James, hadde kun primær hukommelse med informasjonen var for hånd og i bruk, og sekundær hukommelse som holder informasjon permanent. Det nye var det sensoriske minnet, samt utbrodering av primær-/korttidshukommelse. (s193)

Hva er det ikoniske lageret?

Det ikoniske lageret består av den umiddelbare, sensoriske representasjonen av visuelle stimuli. De representeres som analoge ikoner i ca. 150 millisekund, i et lager med kapasitet på 9-12 objekter. Ikoner kan sendes videre til STM.

Hvordan ble det ikoniske minnet oppdaget og kartlagt?

George Sperling kartla kapasiteten på det ikoniske minnet med et partial-report-eksperiment. Deltakere ble i 50 ms vist 3 rader á 4 bokstaver, og skulle gjengi en hel rad indikert av en tone. I senere eksperimenter gjengav deltakere én og én bokstav som ble visuelt markert. Sperling indikerte en kapasitet på 9, senere eksperimenter indikerte 12 objekter.

I den tradisjonelle hukommelsesmodellen, hva kjennetegner korttidsminnet (STM, short-term memory)?

Holder begrenset informasjon i cirka 30 sekunder. Har også kontrollprosesser for overføring fra og til LTM. Info lagres akustisk; kan repeteres auditorisk for å holdes lengre enn 30s (gjenta tlf-nr for seg selv til man får skrevet det ned).

Hva kjennetegner Craik & Lockharts levels-of-processing-modell?

Istedet for tredelt minne, har LOP et uendelig kontinuum der elaborering fører minnet til dypere prosesseringsnivå. Hvordan minnet kodes, prosesseres og konsolideres, bestemmer hvor dypt vi 'plasserer' det.

Hvilken empiri støtter Craik & Lockharts levels-of-processing-modell?

Hvordan kan man styrke representasjonen av et minne ifølge Craik & Lockharts LOP?

Ved å elaborere informasjonen på et dypere nivå blir gjenkalling lettere. Hvis man kun husker noe for sine fysiske/visuelle karakteristikker, eller sine fonologiske egenskaper, kan man konsolidere minnet semantisk eller gjennom forhold til en selv(selvreferering).

Hvilken empiri har vi for levels-of-processing-modellen til Craik & Lockhart?

Deltakere ble vist fjes sammen med spørsmål som induserte prosesseringsnivå. Dypere koding førte til høyere gjenkallingsrate. Da deltakere ble vist en liste ord og ble bedt om å vurdere noen av ordene etter om de gjaldt dem, var gjenkallingsraten høyere med selvrefererende prosessering/innkoding.

Hvilke argumenter har vi mot levels-of-processing-modellen til Craik & Lockhart.

Sirkellogikk: Prosesseringsnivå er dypere pga bedre gjenkalling - bedre gjenkalling pga nivået er dypere. Paradoks: akustisk kan gi høyere gjenkallingsrate enn semantisk, hvis akustisk gjenkallingsteknikk.

Hvordan kan Craik & Lockharts levels-of-processing sies å bruke sirkulær logikk til å underbygge argumentet for prosessnivå?

Prosesseringsnivå sies å være dypere, fordi gjenkallingsraten er bedre - og gjenkallingsraten sies å være bedre fordi prosesseringsnivået er dypere.

Hvordan forsvares Craik & Lockharts levels-of-processing-modell mot kritikken om sirkellogikk og paradoks?

En revisjon av LOP hevder at sekvensen av nivåene ikke er like viktig som hvordan man innkoder, og hvordan man gjenkaller.

Hva tilsvarer arbeidsminne i Atkinson-Shiffrins klassiske minnemodell?

I Atkinson-Shiffrin brukes korttidsminnet(STM) til å forklare de fenomenene som moderne minnemodeller forklarer med Arbeidsminne. Informasjon flyter direkte fra STM til LTM i A-S, og de to lagrene er separate fra hverandre, og eksisterer side ved side, eller hierarkisk.

Hvordan flyter informasjon mellom minnelagrene i Atkinson-Shiffrin, og Baddeleys moderne minnemodell?

A-S: Informasjon overføres fra STM til LTM, eller hentes ut fra LTM til STM, og flyter kun én vei om gangen. WM: Informasjon er alltid i LTM, aktiverte representasjoner holdes i WM, som aktivt flytter informasjon inn og ut av STM-lageret.

Hva er fokuset i Atkinson-Shiffrin, sammenlignet med Baddeley?

A-S kjennetegnes av raffineringen av William James' primær- og sekundærminne, med et definitivt skille mellom kort- og langtidsminne, samt et sensorisk minne. WM kjennetegnes av hvordan aktivering tenkes å flytte informasjon fra LTM til WM, og arbeidsminnets rolle i minneprosesser.

Hva er rollen til den fonologiske sløyfen(phonological loop) i arbeidsminnemodellen?

Den fonologiske sløyfen representerer rent akustisk informasjon i korttidshukommelsen frem til vi enten glemmer den, eller til vi trekker ut semantisk informasjon fra den akustiske.

Hva er rollen til den episodiske bufferen(episodic buffer) i arbeidsminnemodellen?

Den episodiske bufferen er et tenkt system som binder sammen informasjon fra forskjellige deler av arbeidsminnet, som det visuospatiale "tegnebrettet" og den fonologiske sløyfen, slik at vi får en forståelse for representasjonen som helhet.

Hvilke elementer består Alan Baddeleys arbeidsminnemodell (WMM) av?


  • Central executive, koordinerende funksjoner
  • Episodisk buffer, samføyer visuospat/fonolog
  • Visuospatialt tegnebrett, visuelle bilder
  • Fonologisk sløyfe, fonologisk lagring og subvokal øving
  • Slavesystemer, div kogitive/perseptuelle oppgaver

Hva er forholdet mellom arbeidsminne og intelligens?

Empiri tilsier at WM korrelerer sterkt med intelligens. 1: Deltakere leste sett med avsnitt, gjenkalte siste ord i avsnitt, korrelasjon mellom gjenkallingsrate og generell verbal evne. 2: Deltakere løste matteproblemer akkompagnert med ord, etter problemløsning skulle de huske ordene, korrelasjon mellom gjenkallingsrate og IQ.

Hva er forskjellen på semantisk og episodisk minne?

Episodiske minner består av informasjon om spesifikke hendelser, med et 'tidsstempel' på når det skjedde, eller når det skjedde relativt til andre hendelser. Semantisk minne er generell informasjon om verden vi lever i, og blir ikke gjenkalt i en spesifikk tidsmessig kontekst.

Er det et skille mellom semantiske og episodiske minner?

Episodiske minner består enten av spesialiserte semantiske minner samordnet i temporale kontekster, eller så består de av et uavhengig system. Lesjonsstudier har vist at pasienter kan miste episodisk minne med urørt semantisk minne, og omvendt. Bildediagnostikk har vist at semantisk minne aktiverer LH i større grad, mens episodisk minne aktiverer RH.

Hvordan er minne representert i konneksjonistisk teori?

Informasjon prosesseres i nettverk av nevron-lignende elementære enheter kalt noder. Mønsteret av aktivering i et større sett med noder, bærer informasjonen om et konsept. Aktiveringsmønsteret er dynamisk, og endres hver gang det aktiveres.

Hva er sammenhengen mellom konneksjonistisk teori og andre hukommelsesmodeller?

Integrerer flere nyere funn i hukommelsesteori. Arbeidsminne og primingeffekten forklares gjennom spredende aktivering; den aktiverte delen av LTM utgjør WM. Dynamiske prosesser i WMM tilsvarer parallell prosessering. Aspekter av nettverksmodeller i hukommelse, forklares også gjennom konneksjonisme.

Tilhengere av komputasjonelle minneteorier kritiserer konneksjonisme og PDP, nevn kort noen argumenter.

Fodor m/flere mener kognisjon må være top-down pga. systematisk rettethet og orden. Tror at informasjon er organisert som eksplisitte symboler og objekter, og at vi har et dypere 'hjernespråk', mentalese, som vi oversetter til andre former for representasjon når vi uttrykker det.

Hva er amnesi?

Amnesi, eller hukommelsestap, er et alvorlig tap av eksplisitt minne, ofte pga en traumatisk hjerneskade. Retrograd amnesi påvirker minner fra før en hendelse, anterograd amnesi påvirker hukommelse etter en hendelse.

Hvilke eksempler har pensum på retrograd amnesi?

En 22-årig landskapsarkitekt som i 1933 falt av motorsykkelen, og mistet de nyligste ti årene av livet sitt. Han fikk gradvis minnene tilbake over tid, men trodde en periode at han var en 11 år gammel gutt.

Hvilke eksempler har pensum på anterograd amnesi?

Brenda Milners berømte pasient H.M. fikk hjernekirurgi for epilepsi. Han beholdt alle minner fra før operasjonen, men mistet evnen til å danne nye minner i langtidshukommelsen. Det innebar at han kunne huske dagens hendelser helt til han sovnet, og våknet hver morgen uvitende.

Hvordan kan hukommelsestap hjelpe oss å forstå eksplisitt og implisitt minne?

Implisitt minne ofte intakt i oppgaver med ordfullføring og cued-recall, men uten å eksplisitt minnes å ha sett noen av ordene før. Proseduralisering, som ved speilskriving, beholdes selv om eksplisitt gjenkalling av læring ikke er mulig. Vanlig bilkjøring fungerte normalt, men simulerte kollisjoner (dekl. minne) gjorde at pasientene fungerte dårlig.

Hva er dissosiasjon i nevrovitenskap?

Å skille to kognitive funksjoner ved å påvise at de ikke prosesseres i samme område i hjernen. Lesjonsstudier og bildediagnostikk brukes ofte i dissosiasjonsforskning. Lesjoner på område A gir nedsatt evne i funksjon 1, men ikke 2; da er funksjon 1 og 2 dissosiative.

Hva er en dobbel dissosiasjon i nevrovitenskap?

Når funksjoner viser dobbel dissosiasjon, vil skader på område A skade funksjon 1, ikke 2 - og skader på område B vil skade funksjon 2, og ikke 1.

Hvilke funksjoner har vist dobbel dissosiasjon i hukommelsesteori?

Gjennom casestudier og bildediagnostikk har vi påvist dobbel dissosiasjon i både kort- og langtidsminne, og eksplisitt og implisitt minne.

Hvordan koder vi informasjon i korttidsminne eller arbeidsminne?

Conrad et al. fikk deltakere til å gjengi strenger med konsonanter, for å se hvilke feil de gjorde; de forvekslet helst akustisk like bokstaver. Baddeley sammenlignet suksessraten for gjengivelse av ordlister. Semantisk like og ulike ord ga ingen forskjell. Prestasjonen for gjengivelse av akustisk like ord var mye verre enn for akustisk ulike ord.

Hvordan koder vi informasjon i langtidsminne?

Grossmann&Eagle: Deltakere memoriserte en ordliste, og gjennomførte gjenkjenningsoppgave med distracters hvorav halvparten var synonymer. Raten av falsk alarm var 80% høyere for semantisk like ord.

Hvilke problemer har vi i overføring av informasjon fra STM til LTM?

Interferens skjer når vi forveksler informasjon som likner. Man kan f.eks. blande to like psykologiske teorier, hvis de bruker de samme begrepene. Decay, eller forfall, er når vi glemmer informasjon over tid.

Hvordan konsoliderer vi informasjon i langtidsminne?

Konsolidering er når vi integrerer ny deklarativ kunnskap i eksisterende mentale modeller. Vi trekker assosiasjoner og forbindelser til noe vi allerede vet og forstår. Konsolidering kan gjøres ved å fokusere på hvilke proposisjonelle forhold informasjonen har til konsepter vi kan.

Hvordan bruker vi øvelse til å overføre informasjon til langtidsminne?

Maintenance rehearsal er akustisk resitering, høyt eller i den fonologiske sløyfen, som beskytter informasjon mot decay/forfall. Elaborative rehearsal kan overføre til LTM, men krever at man elaborerer informasjonen gjennom konsolidering.

Hvordan utførte Loftus eksperiment på øyenvitnemål?

Deltakere vist slides med en bil som kjørte ned en fotgjenger. 20 spm, ett av de refererte enten ukorrekt til vikepliktskilt, eller til stoppskilt for halvparten. Etter en urelatert aktivitet, fikk de se to slides, ett med riktig skilt, ett uten. De som svarte på spørsmål om riktig skilt, var 34% mer treffsikre.

Hva er interferensteori?

Interferensteori hevder at glemming skjer fordi gjenkalling av ord kan forstyrre gjenkalling av andre ord. Deltakere som fikk tre konsonanter i en streng, og talte baklengs tre tall i slengen fra et tresifret utgangspunkt, husket ikke bokstavene etter 18 sekunder. Uten å kunne øve akustisk på bokstavene, tapte man minnet.

Hva er retroaktiv interferens?

Kalles også retroaktiv inhibisjon. Når nylig ervervet informasjon hindrer gjenkalling av eldre informasjon. Ofte etter vi lærer noe og før vi må gjenkalle det.

Hva er proaktiv interferens?

Kalles også proaktiv inhibisjon. Når eldre informasjon hindrer gjenkalling av eldre informasjon. Når man har lært ett språk i en språkfamilie, kan det være vanskeligere å diskriminere mellom ord som ligner på de to språkene.

Hva er recency og primacy effect?

Recency refererer til bedre gjenkalling av de nyligste ord på en liste, og primacy refererer til bedre gjenkalling av de første ord på en liste. Ord tidlig på listen påvirkes av retroaktiv interferens, mens ord i slutten av listen påvirkes av proaktiv referens - ord i midten påvirkes av begge.

Hva er decay theory?

Teorien forklarer forvrenging og tap av minner. Informasjon forsvinner gradvis av seg selv, med mindre noe gjøres for å beholde det. Vanskelig å teste eksperimentelt: Om deltakere skjønner at hukommelse testes, kan de selv øve for å fremstå bedre. Forhindring av øving kan føre til interferens.

Hva er source-monitoring error?

Ofte attribuerer man et minne fra én kilde, til en annen kilde. Hvor man har lest eller hørt noe, eller hvem som har fortalt noe. Spredende aktivering kan være delaktig i dette.

Hvilke faktorer påvirker hukommelse?

God og dårlig selvtillit; samt depresjon (gjenkaller flere gode/dårlige minner). Priming og interferens kan påvirke innkoding og gjenkalling. Eksisterende skjema gjør elaborering lettere. Kapasitet på arbeidsminne.