• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/12

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

12 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Met betrekking tot signalering en risicotaxatie
De jeugdgezondheidszorg signaleerde de problemen wel, maar er volgde geen actie.



•    Zorg er per direct voor 

dat de Jeugdgezondheidszorg na signalering van psychosociale problemen of kindermishandeling aantoonbaar actie onderneemt door zorg in te zetten of actief te verwijzen en controleer dit.


 


Signalering en inschatting van risico’s voor kinderen zijn van belang voor een goede aanpak. De school is een belangrijke vindplaats van signalen over schoolgaande kinderen. Voor scholen is het werken met risicotaxaties nog geen gemeengoed. Verder is bij het primair onderwijs nog vaak nog geen sprake van breed samengesteld overleg (Zorg Advies Teams) over de (zorg)leerlingen, waarin de signalering en taxatie een plaats krijgt.



 

•    Zorg er per direct voor dat scholen 

overgaan tot expliciete taxatie met behulp van een taxatie instrument van de risico’s voor hun (zorg) leerlingen. Indien de school een Zorg Advies Team heeft, hoort de taxatie daar plaats te vinden. Initieer en faciliteer deze aanpak.



•    Zorg ervoor dat de brede zorgcoördinatie als volgt is georganiseerd.



 

•    Wanneer er Centra voor Jeugd en Gezin zijn gerealiseerd behoort de zorgcoördinatie voor alle zorg, die geen geïndiceerde jeugdzorg is, bij deze centra te liggen. Zodra er sprake is van een aanmelding bij Bureau Jeugdzorg wordt de zorgcoördinatie overgedragen door het Centrum voor Jeugd en Gezin aan het Bureau Jeugdzorg.



•    Zolang er nog geen Centra voor Jeugd en Gezin zijn gerealiseerd behoort de zorgcoördinatie voor alle zorg, die geen geïndiceerde jeugdzorg is, te liggen bij de Jeugdgezondheidszorg.  Bij schoolgaande kinderen heeft de school (indien aanwezig: door middel van het Zorg  Advies Team) een signaalfunctie. Zodra er sprake is van een aanmelding bij Bureau Jeugdzorg wordt de zorgcoördinatie door de Jeugdgezondheidszorg overgedragen aan het Bureau Jeugdzorg.



Zorg dat dit per direct geldt.



•    Bij de overdracht van de ene naar de andere instantie (van Centrum voor Jeugd en Gezin, dan wel de Jeugdgezondheidszorg naar Bureau Jeugdzorg of terug) houdt de aanmeldende instantie de coördinatie totdat vaststaat dat de ontvangende instantie deze actief heeft overgenomen. Wachtlijsten mogen nooit betekenen dat er geen zorgcoördinatie is.


 


Zorg dat dit per direct geldt.

•    Inventariseer per direct alle 

instrumenten die in het kader van risicotaxatie worden gebruikt en streef ernaar tot één instrument te komen. Verspreid vanuit één punt de bruikbare instrumenten, zolang er nog geen sprake is van een eenduidig instrument. Zorg dat de scholen dit punt kennen en gemakkelijk kunnen bereiken.

Aan het Bestuur van de Stadsregio Rotterdam, de minister voor Jeugd en Gezin:



Zorg er op korte termijn voor dat 

alle scholen, ook die voor primair onderwijs, over een breed samengesteld Zorg Advies Team beschikken.

Aan het Bestuur van de Stadsregio Rotterdam, de Jeugdgezondheidszorg en Bureau Jeugdzorg, de minister voor Jeugd en Gezin:


 


Met betrekking tot de zorgcoördinatie

•    Zorg er per direct voor dat de jeugdgezondheidszorg en Bureau Jeugdzorg een brede invulling geven aan de zorgcoördinatie, waarbij afstemming niet alleen gericht is op de eigen cliënt of een beperkt gezinssysteem en niet alleen plaatsvindt binnen het eigen hulpverlenings- en beroepscircuit, maar het belang van het kind en diens behoefte de focus is.



Er behoren geen 

wachtlijsten, lange doorlooptijden te zijn.

Aan het Bestuur van de Stadsregio Rotterdam en de betrokken hulpverleners en scholen:



Met betrekking tot informatie overdracht



 

•    Zorg zo snel mogelijk dat er gezamenlijke overdrachtsprotocollen zijn waarmee gewerkt wordt. Maak een verwijsindex (Sisa) en zorg ervoor dat iedereen verplicht is hieraan deel te nemen.


 


•    Bepaal per direct dat persoonlijk contact noodzakelijk is bij overdracht van informatie over individuele gevallen (“warme overdracht”) en leg dit vast. Geef de zorgcoördinator hierbij een centrale rol.

Aan de betrokken hulpverleners en scholen:



Met betrekking tot de gezinssituatie/ eigen problematiek gezinsleden



 

•    Breng voortaan de leefcontext van het kind in een bedreigende situatie in beeld, waaronder de gezinssituatie/het opvoedingssysteem.


 


•    Houd voortaan er bij de behandeling van een cliënt/opvoeder rekening mee dat zijn of haar ziekte en de behandeling daarvan van invloed kunnen zijn op de veiligheid van het kind.



Met betrekking tot het feit dat hulpverlening vaak niet kan worden afgedwongen


•    Zorg dat er tijdig bemoeizorg wordt ingezet.



•    Hulpverlening kan vaak niet worden afgedwongen, met als gevolg dat compromissen worden gezocht, waarna de hulpverlening alsnog stopt of steeds opnieuw blijft proberen.


 


Professioneel handelen vergt in sommige gevallen moed en soms ook drang. Het bundelen van informatie, binnen de context van wet- en regelgeving, zorgt ervoor dat er gericht en doortastend kan worden opgetreden en dat er sneller tot bemoeizorg kan worden besloten.

Aan de minister voor Jeugd en Gezin:



Wettelijke regelingen



 

Verschillende wetten en regels maken duidelijk dat er rond kinderen en hun gezin verschillende gegadigden zijn om de zorgcoördinatie op zich te nemen.


 


In de wet- en regelgeving moet duidelijk worden wie de eerst aangewezene is om de zorgcoördinatie op zich te nemen en welke invulling aan zorgcoördinatie moet worden gegeven. Het is in het belang van kinderen dat deze zorgcoördinatie breed wordt ingevuld.

Verder dienen de tegenstrijdigheden en lacunes in de voorschriften inzake in- en uitschrijving van leerlingen zo spoedig mogelijk te worden opgeheven.

 


•    Neem notie van verschillende wetten. Check de sectoren op coördinatie en informatieoverdracht. (Het gaat om WMO Wet Maatschappelijke Ondersteuning), WJZ (Wet op de jeugdzorg) en WCPV (Wet Collectieve preventie Volksgezondheid). Pas de wetgeving aan zodat er duidelijkheid komt.


 


•    De Wet op de jeugdzorg dient te voorzien in bredere zorgcoördinatie. Het mag dan niet alleen om jeugdzorg gaan. Geef in overleg met de MO-groep en andere betrokkenen zodanig invulling aan het begrip casemanagement dat een brede zorgcoördinatie mogelijk is.


 


•    Pas de betreffende wet- en regelgeving rond de inschrijving van leerlingen aan.