• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/21

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

21 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Forklar strategy 2025

Verdens mest innflytelsesrike og inntektsgivende i merkeviner fra 1996.

Forklar australsk vinhistorie

Planter fra Sør-Afrika, første klaser i 1791. Kommersiell: 1820-1840. Underlagt britene, portvin, hjemme: mer øl. 1970-årene: oppsving - tilplanting, ingen chard/sav. 1985: 0,1 mill, 2001: 3,75 mill hl. 2007: Dobbelte. Stabilt i dag

Directions2025

Kvalitetsvin og regionalitet

Forklar om strukturen m.t.p store selskaper

Consttellation Brands fusjonerte med BRL Hardy (største produsent). Foster group fusjonerte med aksjonærer i California og har merker nå som "Penfolds, Lindemans, Rosemount Estate og Wolf Blass". Pernod Richard i 1989 og grunnla "jacobs creek". 20 av de største selskapene - 90%

Hva er grunnen til den voldsomme ekspansjonen?

Tynt befolket, store arealer (som i Sør-Afrika), fruktbar jord, gode muligheter for kunstvanning, stabilt klima med mye UV-stråling. Mekanisering, svært konkurransedyktig.

Når var det kraftig tørke og hva skjedde?

2007-2008 og kunstvanning ble deretter gitt restriksjoner på.

Fortell om vinloven

Inspirert av europeisk, innførte i ´93 Geographical Indication. En G.I krever at minst 85% av druene som er brukt skal komme fra det samme området GI-benevner. Ingen krav til drue (hverken fremstillingsmessig eller dyrkning). Eikeflis tillatt og sitronsyre er tillatt.

Forklar GI-systemet

Tar utgangspunkt i en stat (eks. South Australia), sone er en del av en stat (Barossa), en region er en del av en sone (Eden valley), en region kan inneholde sub-regioner (High eden). En region må inneholde 5 uavhengig eide vinmarker som hver må være på minst 5 ha, med årlig produksjon på 500 tonn druer og en målbar homogenitet. Subregion har samme krav.

Hvordan er de kommersielle vinene?

De er preget av stor modenhet i druene, høy alkohol, stor munnfylde som eventuelt suppleres med bløte tanniner og ofte med et streif av restsødme - imøtekommende. "Jammy"

Fortell om nye trender

Som i Cali "In pursuit of balance" - "Natural Selection theory", "Artistian of Barossa" og "William downie" små ikke-kommersielle produsenter som satser på lave utbytter, terroir og GI-systemet.

Fortell om utviklingen av tilplanting av druer

Under vekstperioden: særlig Cab.Sav, Shiraz og Chardonnay det ble satset på.Steg fra 27% til 54% i andel fra 1994 - 2000 og i 2007: 65%. Nå: Shiraz og Cab.Sav stagnert. Siste år økning i P.N og P.G

Forklar South-Australia.

Mest produktive vinstat, skyldes den kunstvannede høytytende sonen "Lower Murray" med regionen "Riverland". 50% av statens totale produksjon. "Berri Estates Winery". Kvalitetssone: Barossa med regionene "Valley og Eden Valley". Riesling spilte tidligere en stor rolle. Immigranter. Shiraz lykkes bedre (varmt klima). Sparkling Shiraz. Riesling har blitt flyttet opp til Eden Valley i bratte terraserte skråninger.

Nevn gode produsenter i Barossa Valley

Tom Shobbrook og Spinifex- terroirbasert filosofi.

Hva er Mclaren vale kjent for?

Shiraz og små produsenter, som f.eks Noon Winery og Battle of Bosworth

Forklar Limestone Coast

Coonawarra og Padthaway; begge med kvalitetsviner. Coonawarra er kaldest og kjent for sin Cab.Sav med "Terra Rossa" jordsmonn, jernholdig oppå kalkstein som gir god drenering.

Hva er Clare Valley kjent for?

Riesling og Tim Knappstein som gjorde Rieslingen kjent.

Forklar New South Wales?

Hunter Valley med regionen Hunter med prod "Brokenwood og Tyrrel´s" Klimaet er meget varmt og preget av høy fuktighet, på grunn av overskyete ettermiddager. God Semillion med lav alkohol og preg av nøtter

Nevn viktig regioner og hva som lages i Victoria?

Kjølig klimasone med noen vinmarker opptil 800 m.o.h. Lages Pinot Noir og Chardonnay

Hva er Great Western kjent for?

Phylloxerafri sone, og gamle vinstokker fra 1868

Hva lages i Margaret River?

Cabernet Sav og Merlot blandinger av produsenter som Moss Wood, Vasse Felix, Cullen.

Hvordan er det i Queensland?

Klima som nærmer seg det subtropiskem Granite Belt ligger 7-900 meter over havet, hvor det lages blant annet botrytisvin av Chardonnay.