• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/5

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

5 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Welke typen maagzuurremmers zijn er?
1. protonpompremmer
(omeprazol, esomeprazol, pantoprazol, Pariet): remt basale en gestimuleerde maagzuursecretie door remmen van de maag in pompen van H+
2. H2-receptor antagonisten (ranitidine, cimetidine). remt basale en gestimuleerde maagzuursecretie door voorkomen van binding van histamine en gastrine aan de receptoren.
3. antacida (Mg peroxide, gaviscon) neutraliseert maagzuur.
4. prostaglandine e1 analoog (misoprostol) remt maagzuursecretie door parietale cel en is mucosabeschermend door secretie van mucus te stimuleren. M.n. bij NSAID geinduceerde ulcera. De andere maagzuurremmers zijn effectiever.
5. mucosabeschermers (sucralfaat) vormt met eiwitten een complex aan het ulcusoppervlak.
6. Rennie
Wat is de dosering en zijn de farmacologische eigenschappen van mivacurium?
Mivacurium is een kortwerkend benzylisoquinoline. Het wordt na toediening snel afgebroken door pseudocholinesterasen. De neuromusculair blokkerende werking is 13–23 minuten bij 0,15–0,25 mg/kg. Spontaan herstel treedt in zeven tot negen minuten op en is onafhankelijk van de dosis; antagoneren is niet altijd nodig. Inwerkings- en herstelperiode zijn bij kinderen van twee maanden tot twaalf jaar korter. Vrijkomen van histamine is vooral waargenomen bij doses vanaf 0,2 mg/kg lichaamsgewicht als snelle bolusinjectie.
Wat is de dosering en zijn de farmacologische eigenschappen van (cis)atracurium?
Atracurium behoort tot de benzylisoquinoliniumverbindingen. Het wordt hoofdzakelijk afgebroken door een niet-enzymatisch proces (Hofmann-degradatie en door plasma-esterase) in het bloed. De duur van de neuromusculaire blokkade (15–35 minuten voor 0,3–0,6 mg/kg) is onafhankelijk van de eliminatie. Het vrijkomen van histamine komt zelden voor.
Cisatracurium is een isomeer van atracurium en behoort ook tot de middellangwerkende spierrelaxantia. De duur van de neuromusculair blokkade is 15–45 minuten (0,10–0,40 mg/kg lichaamsgewicht). De snelheid van herstel is onafhankelijk van de dosis. Bij kinderen is de inwerkings- en herstelperiode korter. Net als vecuronium heeft het een cardiovasculair stabiel profiel.
Wat zijn de contra-indicaties van sux?
- lage pseudocholinesterasespiegels in het bloed (bij leverziekten, ernstige anemie, slechte voedingstoestand), bij atypische pseudocholinesterasedeficiëntie (hereditair) of ten gevolge van intoxicatie door pesticiden of herbiciden (organische fosforverbindingen, 'irreversibele' cholinesteraseremmers);
- bestaand hoog kaliumgehalte zoals bij grote verwondingen door een ongeval of bij brandwonden en bij hyperkaliëmie door slechte nierfunctie, omdat toediening van suxamethonium het kaliumgehalte van het bloed doet stijgen;
- familiair voorkomende maligne hyperthermie en spierdystrofien.
LEgt het principe van dual block of fase II blok uit bij sux.
na toediening: eerst fase I blok (depolariserend). Dit blok wordt versterkt door cholinesterase remmers. Na herhaaldelijke toediening kan een fase II blok optreden (dual block, niet-depolariserend). Wordt veroorzaakt door desensitisatie van de Nm receptor voor ACh. Dit wordt versterkt door niet-depolariserende verslappers en wordt niet of slechts gedeeltelijk geantagoneerd door cholinesterase remmers. Neonaten en mensen met myastenia gravis hebben direct een fase II blok.