• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/12

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

12 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Φύλο

Ζωϊκοί οργανισμοί που χαρακτηρίζονται από το ίδιο σχέδιο δομικής και λειτουργικής οργάνωσης.

Ταξινομικός χαρακτήρας

Κάθε ιδιότητα των μελών μιας ταξινομικής ομάδας με την οποία αυτά διαφέρουν ή μπορεί να διαφέρουν από τα μέλη μιας άλλης ταξινομικής ομάδας.

Ταξινομία

Η θεωρία και πρακτική της κατάταξης των οργανισμών.

Ωοτόκα

Ονομάζονται τα ζώα που αποθέτουν τα αυγά τους, τα οποία στη συνέχεια εκκολάπτονται έξω από το σώμα της μητέρας (π.χ. πτηνά) και δίνουν είτε άτομα που μοιάζουν με τα ώριμα, είτε προνύμφες που τελικά μετά από μια ή περισσότερες μεταμορφώσεις δίνουν άτομα όμοια με τα ώριμα.

Ζωοτόκα

Ονομάζονται τα ζώα των οποίων τα γονιμοποιημένα ωάρια αναπτύσσονται και διαιρούνται μέσα στο σώμα της μητέρας και τα έμβρυα που προκύπτουν τρέφονται διαμέσου του ομφάλιου λώρου από την κυκλοφορία της μητερας (π.χ. ανθρωπος,πρόβατο)

Ωοζωοτόκα

Είναι τα ζώα των οποίων τα αυγά εκκολάπτονται μέσα στο σώμα της μητέρας, δεν τρέφονται όμως από αυτήν αλλά από τη λεκιθίνη που τα περιβαλλει (π.χ. σκυλόψαρο)

Νεόταση

Όταν σε προνύμφες μορφές ωριμάζουν οι γονάδες

Παρθενογένεση

Συμβαίνει όταν δημιουργείται αβγό χωρίς να προηγείται γονιμοποίηση του ωαρίου.Όταν συμβαίνει παρθενογένεση σε προνύμφες μορφές, τότε αυτό ονομάζεται παιδογένεση.

Εγγενής αναπαραγωγή

Γίνεται με τα γεννητικά κύτταρα.Συνηθως έχουμε του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου και σχηματισμό ενός αβγού. Το φαινόμενο ονομάζεται γονιμοποίηση.


Η γονιμοποίηση μπορεί να γίνεται έξω από το σώμα του θηλυκού ατόμου (εξωτερική γονιμοποίηση) ή με μεταφορά των σπερματοζωαρίων μέσα στο σώμα του θηλυκού ατόμου (εσωτερική γονιμοποίηση).


Με τη γονιμοποίηση επέρχεται ανάμιξη των κληρονομικών καταθέσεων των γονέων και ενεργοποίηση του αβγού.

Αγενή αναπαραγωγή

Γίνεται χωρίς τη συμμετοχή γεννητικών κυτταρων.


Κατ'αυτη συμβαίνει απλή η πολλαπλή διαίρεση των κυττάρων (μιτωτικη) ή εκβλάστηση (διαίρεση σε άνισα μέρη που μπορεί να είναι απλή η πολλαπλή).


Οι τρεις αυτοί τύποι συναντώνται στα πρωτοζωα.


Τέλος μπορεί να συμβεί τεμαχισμός του πατρικού σώματος σε ένα ή περισσότερα τμήματα καθένα από τα οποία μπορούν να δώσουν ένα νέο οργανισμό.

Δίοικα ή γονοχωριστικά

Τα ζώα που έχουν ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά άτομα.Στα αρσενικά είναι αναπτυγμένο το αρσενικό γεννητικό σύστημα που δίνει τα σπερματοζωάρια ενώ στα θηλυκά άτομα είναι αναπτυγμένο το θηλυκό γεννητικό σύστημα που δίνει τα ωάρια.

Μόνοικα ή ερμαφρόδιτα

Τα ζώα στα οποία το θηλυκό και το αρσενικό γεννητικό σύστημα είναι αναπτυγμένα στο ίδιο άτομο,που παράγει τόσο ωάρια όσο και σπερματοζωαρια. Αυτά τα ζώα αυτογονιμοποιούνται, δηλαδή τα ωάρια ενώνονται με σπερματοζωάρια του ίδιου ατόμου ή ετερογονιμοποιούνται , δηλαδή τα ωάρια ενός ενώνονται με τα σπερματοζωάρια άλλου ατόμου.